De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA is gestopt met een controversieel programma dat telefoon- en tekstberichten van Amerikanen analyseert. Dat heeft Luke Murry van het Republikeinse congres gezegd tijdens een podcast voor de nationale veiligheidssite Lawfare.

Volgens The New York Times analyseert het systeem logs van binnenlandse telefoon- en sms-berichten van Amerikanen. Het programma draaide sinds de aanslagen van 11 september 2001 op Amerika. President George Bush startte het programma om al-Qaida-leden op te pakken, die achter de aanslagen zaten.

In 2013 maakte klokkenluider Edward Snowden via The Guardian bekend dat de Amerikaanse overheid op grote schaal gegevens van Amerikanen verzamelde. Dat leidde tot enorm veel kritiek in binnen- en buitenland. Het droeg bij aan een groeiend besef dat zowel overheden als particuliere bedrijven toegang hadden tot persoonlijke gegevens, die informatie verzamelden en exploiteerden en zorgde voor een discussie over privacy en rechtmatigheid van dergelijke programma’s.

Het congres beëindigde en verving het programma dat werd onthuld door Snowden met de USA Freedom Act van 2015. Daarmee kwam de metadata niet meer automatisch terecht bij de NSA, maar bleef dat bij de telecombedrijven. Met toestemming van een rechter kon de inlichtingendienst alsnog gegevens opvragen. In 2016 zijn 151 miljoen bestanden verzameld, terwijl er slechts 42 terreurverdachten waren. In 2017 ging het om 40 mogelijke verdachten en werden 534 miljoen bestanden verzameld. 

In december verloopt de wettelijke bevoegdheid van de Freedom Act 2015. Het bericht dat het NSA-programma al in geen zes maanden gebruikt is, verandert volgens voorvechters van privacy het hele debat. Sinds “de hemel niet naar beneden is gekomen”, moet de NSA duidelijk maken dat het inderdaad noodzakelijk is om het programma weer opnieuw op te starten.

Alles bij de bron; VillaMedia