Het Chinese bedrijf Watrix maakt zich sterk dat hun software een persoon vanaf 50 meter afstand kan herkennen door zijn of haar looppas. De identificatie verloopt via ‘loopherkenning’. Duizenden meetgegevens over iemands beweging worden automatisch geanalyseerd en bijgehouden: van de lichaamscontouren tot de hoek van de armbeweging. Ook wordt nagegaan of de tred dan wel naar binnen, dan wel naar buiten gaat. Al die gegevens gaan naar een gigantische database waaruit identificatie volgt, zegt mede-oprichter Huang Yonghzen.

De technologie werd door de politie al getest in de miljoenensteden Beijing, Shanghai en Chongqing, met beloftevolle resultaten tot gevolg. De start-up rolde vorige week de 2.0-versie van hun software uit. Deze ondersteunt in realtime van wat bewakingcamera’s in steden doorsturen, klinkt het.

De Chinese overheid wil op termijn in staat zijn om elke burger binnnen de drie seconden te identificeren.  De staat kan hiervoor een beroep doen op de naar schatting 200 miljoen observatiecamera’s en een netwerk van big data.

Alles bij de bron; HLN