DNA

Een fonkelnieuw mens is een geschenk dat je langzaam uitpakt, dat steeds iets meer prijsgeeft. Een toverdoos vol geheimen. Dat is het mooie aan baby’s. 

Niet alle ouders kunnen dat geduld opbrengen. Dat hoeft ook niet langer. Voor 69 euro heb je een doe-het-zelf dna-kit thuis waarmee je kunt onthullen wie er in dat wiegje ligt. Het schijnt een hit te zijn op de Negen Maanden-beurs, het ultieme kraamcadeau. Beetje wangslijm afnemen, opsturen naar de firma Analyse Me en een paar weken later weet je het...

...Vreemd dat dit doktertje spelen zomaar mag van de Inspectie van de Volksgezondheid. Dat vindt de Vereniging Klinische Genetica Nederland ook. De bedrijven mogen hun gang gaan; het is een groeimarkt.

Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen hun dna afstaan. Je weet niet wat ermee gebeurt. Analyse Me zegt het genetisch materiaal te vernietigen, maar geldt dat ook voor de erover vastgelegde gegevens? Wat zegt de wet daarover?...

...Baby’s hebben niks te vertellen over hun dna – al één goede reden om zo’n test nooit te doen. En hoe ‘fun’ is het om te weten of je kind een potentiële hardloper is, een denker of een doener? Grote kans dat die verwachtingen doorwerken en het kind ernaar gaat staan. De heersende stereotypen zijn taai en de maatschappelijke waardering verschilt nogal. Niet fijn om daar al jong op te worden vastgepind. Laat kinderen toch rustig worden wie ze zijn.

Alles bij de bron; Volkskrant