Schiphol start opnieuw met een proef waarbij reizigers hun gezicht kunnen laten scannen voordat zij het vliegtuig betreden. Het gaat om een proef voor reizigers van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific. Zij kunnen na het inchecken op Schiphol laten weten mee te willen werken aan de proef.

Vervolgens wordt bij een registratiepunt een gezichtsscan gemaakt. Aan de gate voor Cathay Pacific-vluchten laten gebruikers opnieuw hun gezicht scannen, waardoor zij het vliegtuig kunnen betreden zonder hun paspoort of boardingpass te laten zien. Schiphol wil met de proef onderzoeken of het boarden met een gezichtsscan snel, efficiënt en betrouwbaar genoeg is om standaard aan te kunnen bieden.

Schiphol zegt dat de biometrische gegevens 24 uur na registratie worden gewist. NU.nl heeft gevraagd wie het systeem waar de scans worden opgeslagen beheert en welke partijen toegang hebben tot de informatie, maar de woordvoerder kon die vragen niet direct beantwoorden. 

In 2017 maakte Schiphol al bekend met KLM een proef te starten om gezichtsherkenning bij het instappen van het vliegtuig te testen. Die proef duurde drie maanden. Over "een paar maanden" wil Schiphol ook een proef doen waarbij de paspoortcontrole na de bagagecheck wordt vervangen door gezichtsherkenning.

Alles bij de bron; NU