Nu de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verwerking van het BSN in het btw-nummer per 1 januari 2020 heeft verboden, lijkt ook de zitting over dit onderwerp eindelijk door te gaan. 

Men vraagt zich wel af, waar deze zitting over zal gaan nu de AP al heeft geoordeeld dat de verwerking van het BSN in het btw-nummer onrechtmatig is en vervolgens ook een verwerkingsverbod heeft opgelegd? Zo ook de rechtbank, die de staatssecretaris vroeg of hij nog zou vasthouden aan het oorspronkelijke verweer van 1 november 2017. Dat verweer kwam er namelijk op neer, dat de Belastingdienst het BSN gewoon als btw-nummer mag gebruiken.

Op 14 januari heeft de landsadvocaat daarop (o.a.) gereageerd, dat “Daargelaten de vraag of er al dan niet een wettelijke grondslag bestaat voor de verwerking van het BSN in het btw identificatienummer, heeft de staatssecretaris op goede gronden besloten dat het belang van de continuïteit van omzetbelastingheffing zwaarder weegt dan het belang van mevrouw Wárlám om te beschikken over een btw-identificatienummer waarvan het BSN geen onderdeel uitmaakt.” Op geen enkele wijze neemt de landsadvocaat verder afstand van het oorspronkelijke verweer.

Ik maak hieruit op dat de staatssecretaris zich er niet echt bij neerlegt, dat deze gegevensverwerking in strijd is met de wet. In dat verband is niet geheel uit te sluiten dat Financiën bezwaar heeft gemaakt tegen het verwerkingsverbod van de AP, hoewel daar (nog) geen bericht over is geweest en de bezwaartermijn inmiddels is verstreken.

Bovendien geldt dat de AP er altijd voor kan kiezen om het verbod niet hard te gaan handhaven, of toch pas op een later moment, net zoals ze de Belastingdienst tot nu toe keer op keer uitstel heeft gegeven. Om daar als burger niet van afhankelijk te zijn, blijft deze procedure met de zitting van 14 februari van belang.

Het tijdstip is gewijzigd: de zitting begint 14 februari om 10:00 (dit was 9:00) in de rechtbank Amsterdam. De rechtbank is aan de Parnassusweg 220. De hoofdingang is aan de Fred Roeskestraat, toren G.

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam

Bron; email van PrivacyFirst