De Nederlandse geheime dienst AIVD beoordelt de risico's die gepaard gaan met samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten niet goed. De verplichte toetsing voldoet niet in alle gevallen aan de eisen van de inlichtingenwet, die in mei 2018 van kracht is gegaan.

Dat concludeert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een woensdag gepubliceerd onderzoek (pdf) naar de samenwerking met meer dan veertig buitenlandse geheime diensten. 

De CTIVD concludeert onder meer dat de AIVD de samenwerking in 24 gevallen niet goed is gemotiveerd. Zo omschrijft de inlichtingendienst niet hoe het belang van de samenwerking opweegt tegen de risico's daarvan. Ook wordt niet omschreven hoe bepaalde risico's kunnen worden verminderd.

In één geval was bepaalde informatie over een buitenlandse dienst wel bij de AIVD bekend, maar niet in de beoordeling meegenomen. Was dat wel gebeurd, dan had de buitenlandse dienst een onvoldoende gescoord op zijn professionaliteit en betrouwbaarheid.

Alles bij de bron; NU