Voor 1 januari 2020 moeten politie, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en bijzondere opsporingsdiensten geautomatiseerd bankgegevens bij Nederlandse banken kunnen opvragen. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten.

Er heeft inmiddels bij één grootbank al een test plaatsgevonden, ook al moet het wetsvoorstel dat overheidsdiensten eenvoudiger toegang tot bankgegevens geeft nog aan de Tweede Kamer worden aangeboden. De Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen

Opsporingsdiensten vragen elke bank om gegevens die die bank nu vervolgens handmatig uit de eigen systemen haalt. Voor een grote bank gaat het om duizenden bevragingen per jaar. "Het project Verwijzingsportaal Bankgegevens (VB) wil dit proces efficiënter maken door het opsporingsdiensten mogelijk te maken om via het VB gegevens op te vragen, indien nodig bij meerdere banken tegelijkertijd. Het portaal wordt hiertoe gekoppeld aan de systemen van banken", aldus de minister.

Banken worden wettelijk verplicht om bevragingen via het portaal geautomatiseerd te beantwoorden. Grapperhaus merkt op dat Nederland met het Verwijzingsportaal Bankgegevens wil voldoen aan de verplichting van de Europese Unie om te voorzien in een geautomatiseerd centraal opvraagsysteem voor identificerende gegevens van banken en betaaldienstverleners. Vanaf augustus 2020 moeten alle EU-lidstaten hieraan voldoen. 

Alles bij de bron; Security