Ga voor een anonieme proefpersoon, een ongebruikte smartphone en een nieuw Google-account: die drie ingrediënten hebben we nodig om zelf Google te kunnen spelen. Want als Google een profiel maakt van alle gegevens die over een gebruiker worden verzameld, kunnen wij op basis van die gegevens dan ook achterhalen om wie het gaat? We gaan de uitdaging aan.

We laten onze proefpersoon een week lang de nieuwe telefoon gebruiken. Hij of zij weet dat het gaat om een project over onlineprivacy, maar weet niet wat we precies met de telefoon willen. De optie ‘locatiegeschiedenis’ binnen het Google-account is ingeschakeld, zodat alle bezochte plekken worden vastgelegd. Net als met onze eigen accounts gebeurde. Alle andere instellingen blijven ongewijzigd. We zijn dus overgeleverd aan het gedrag van het onbekende ‘proefkonijn’.

Als we na een week een take-out maken van het testaccount zijn de resultaten verbluffend: 2698 vastgelegde locaties, 118 opgeslagen zoekopdrachten op internet, 39 bekeken YouTube-video’s en tien geïnstalleerde apps verschijnen op ons scherm. De zoektocht kan beginnen...

...Het duurde 53 minuten voor we de naam met bijbehorende foto op ons beeldscherm zien staan. Het is tijd om onze proefpersoon te confronteren met alles wat we over haar weten. Want slechts een week aan Google-gegevens was voldoende om te achterhalen wie ze is, waar ze woont, wat haar denkbeelden zijn en hoe haar muzieksmaak eruitziet.

We lezen haar voor wat we precies over haar gevonden hebben.  „Het klopt allemaal”, zegt ze na afloop. „Maar dat wisten jullie vast al.”

Alles bij de bron; Tubantia