SP-Kamerlid Ronald van Raak dient dinsdag zijn nieuwe wet voor een bindend referendum in. De staatscommissie onder leiding van oud-vicepremier Johan Remkes (VVD) adviseerde de regering eind vorig jaar dat een correctief referendum nodig is om de democratie te versterken. Het gaat dan om een volksraadpleging waarvan de uitslag bindend is voor de regering. 

“Steeds vaker zien we dat mensen het vertrouwen in onze democratie hebben verloren. Veel te vaak horen we mensen zeggen dat ze niet meer gaan stemmen, omdat ze in ‘Den Haag’ toch niet bereid zijn om te luisteren. Dat probleem bleek ook bij referenda die in ons land zijn gehouden; in 2005 over de Europese Grondwet; in 2016 over het Verdrag met Oekraïne en in 2018 over de Sleepwet voor de geheime diensten. Steeds bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer het éne wenste, maar dat de bevolking het ándere wilde. Deze referenda legden een crisis bloot in onze democratie.” 

“Deze nieuwe wet zal ook moeten leiden tot een serieuze discussie over het functioneren van de Tweede Kamer. Het referendum is een spiegel voor het parlement. Elke politicus moet de vraag beantwoorden of hij of zij bereid is om zich te laten corrigeren door de kiezers.”

Van Raak schreef eerder over de geschiedenis van de lange discussie over het referendum.

Alles bij de bron; TPO