Je zou denken dat als je je Facebook of Twitter account verwijdert, je privacy beschermd is. Maar niets is minder waar. Zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Human Behavior, dat je eigen privacy net zo goed in handen ligt van je vrienden die wel op het internet actief zijn.

De onderzoekers verzamelden in de studie dertig miljoen Twitterberichten van 13.905 gebruikers. En uit de studie blijkt dat het twittergedrag van een gebruiker erg voorspelbaar is. Zo konden de onderzoekers de latere twitterberichten van een persoon voorspellen op basis van berichten van slechts acht of negen vrienden. Deze voorspellingen waren zo nauwkeurig, alsof ze zo rechtstreeks van de eigen Twitter-feed afkomstig waren.

Zo kan er van alles over je op tafel komen te liggen, van je politiek voorkeur, tot favoriete producten en religieuze overtuiging. Al deze persoonlijke informatie kan aan de hand van je vrienden onttrokken worden, zelfs als je je Facebook of Twitter verwijderd hebt of – sterker nog – nog nooit een account hebt gehad.

Alles bij de bron; Scientias