Biometrische gegevens die Nederlanders voor hun paspoort afgeven kunnen niet worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden, zo heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken op Kamervragen laten weten. VVD-Kamerleden stelden vragen naar aanleiding van een artikel over het delen van vingerafdrukken tussen Nederland en de Verenigde Staten voor opsporing en vervolging.

Knops merkt op dat vingerafdrukken nu alleen voor het paspoort worden opgenomen. Na de aanvraag worden de vingerafdrukken tijdelijk en decentraal bij de uitgevende instantie in het Reisdocumenten Aanvraag en Archiefstation (RAAS) bewaard. Nadat het aangevraagde paspoort aan de aanvrager is uitgereikt, worden deze vingerafdrukken gewist. "Deze vingerafdrukken worden niet aan derden verstrekt. Nadat de vingerafdrukken uit het RAAS zijn gewist, zijn de vingerafdrukken alleen nog versleuteld te vinden in de chip van het paspoort zelf", aldus de staatssecretaris.

De politie pleitte eind vorig jaar voor de terugkeer van één Nederlandse database van vingerafdrukken van identiteitsdocumenten, voor identificatie bij rampen en voor onbekende doden. 

Volgens de staatssecretaris heeft een centrale biometrische database, in het geval dat de data alleen gebruikt wordt voor reisdocumenten, verschillende voordelen. Zo zou het eenvoudiger zijn om bij verlies van een paspoort of identiteitskaart de identiteit van de aanvrager te verifiëren waardoor misbruik wordt tegengegaan. Ook zou een database moeten helpen bij het tegengaan van identiteitsfraude en biedt het ondersteuning als er twijfel over iemands identiteit ontstaat.

Destijds heeft het kabinet afgezien van de centrale opslag van vingerafdrukken vanwege zorgen over privacy, de veiligheid van een centrale database en function creep. Knops voegt daaraan toe dat biometrische data die afgegeven is voor het paspoort niet voor opsporingsdoeleinden gebruikt kan worden. Wanneer er zou worden besloten om vingerafdrukken voor het reisdocumentenstelsel centraal op te slaan, zouden de Paspoortwet en onderliggende regelgeving moeten worden aangepast.

Alles bij de bron; Security