Tim Cook stelt dat er meer toezicht is nodig op datahandelaren, iets waarvoor de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een toezichthouder in het leven zou moeten roepen. 

"In 2019 is het tijd om voor het recht op privacy te strijden - uw, mijn en onze privacy. Consumenten zouden niet opnieuw een jaar hoeven toleren waarin bedrijven op onverantwoordelijke wijze enorme gebruikersprofielen vastleggen, we met datalekken die niet onder controle lijken te zijn worden gecontroleerd en steeds minder controle krijgen over ons digitale leven", schrijft Cook.

Hij roept het Amerikaanse congres op nieuwe privacywetgeving aan te nemen die strengere eisen stelt aan onder meer datahandelaren. Cook stelt met dergelijke wetgeving consumenten vier rechten te geven:

  • Het recht om persoonlijke data te minimaliseren
  • Het recht om te weten welke data waarom is verzameld
  • Het recht toegang te krijgen tot eigen persoonlijke data, deze te corrigeren of deze te verwijderen
  • Het recht op dataveiligheid

Cook stelt echter dat wetgeving niet voldoende is om zeker te stellen dat burgers ook daadwerkelijk hun privacyrechten kunnen uitoefenen. Hier is volgens de topman ook een toezichthouder voor nodig, die actie kan ondernemen om naleving van de wetgeving af te dwingen. 

Alles bij de bron; DutchITChannel