Onlangs introduceerde Suriname de elektronische ID-kaart, voorzien van ingebouwde chip. Hier liggen biometrische gegevens van de kaarthouder opgeslagen, waaronder alle tien vingerafdrukken. Het proces voor het vervaardigen van de bijna 600.000 elektronische ID-kaarten, één voor iedere Surinaamse inwoner, is inmiddels in gang gezet. Dit terwijl het land (nog) geen eigen privacywet heeft. De privacy van de burger is vastgelegd in de grondwet van 1987, maar daarin worden de privacy van digitale persoonsgegevens beschermd noch besproken.

Surinaamse burgers maken geen punt van de vingerafdrukken die ze moeten afstaan op hun nieuwe identiteitskaart. Grotere bezorgdheid is er over de toegang tot en misbruik van de digitale gegevens. Hiertoe behoren naast de vingerafdrukken ook gezichtsherkenning, burgerlijke staat en het adres van de kaarthouder.

De elektronische ID-kaart werd eind oktober officieel gepresenteerd aan de bevolking. De ‘ID-kaartenwet 2018’ werd op donderdag 20 december met 28 van de 52 stemmen aangenomen. De wet ‘Privacy Persoonsgegevens’ is inmiddels gepresenteerd aan het Surinaams parlement, maar vooralsnog niet behandeld. Het streven is om nog voor de verkiezingen van mei 2020 iedere burger te voorzien van een nieuwe ID. 

Alles bij de bron; deGroene