De Australische senaat heeft donderdag ingestemd met de omstreden wet die techbedrijven zoals Apple en Facebook verplicht om mee te werken bij het ongedaan maken van encryptie bij het onderscheppen van communicatie.

De autoriteiten kunnen straks een technical assistance request, of TAR, doen bij techbedrijven en online diensten. Dit is een verzoek tot vrijwillige hulp, bijvoorbeeld om technische details te verstrekken. Daarnaast zijn er de technical assistance notices, of TAN's, die tot verplichte medewerking leiden op straffe van boetes. Dit kan bijvoorbeeld een verplichting zijn om te helpen bij het inzichtelijk maken van berichtenverkeer, ook al is die versleuteld. Ten slotte zijn er de technical capability notices, kortweg TCN's, die verplichten om het technisch mogelijk te maken voor de autoriteiten om bij data van verdachten te komen.

De bevoegdheden zouden alleen bij ernstige misdaden zoals terrorisme ingezet mogen worden. Een belangrijke waarborg in de wet is dat de verzoeken niet mogen leiden tot systemic weaknesses zoals backdoors of het verzwakken van encryptie, maar volgens critici zal dit onherroepelijk het geval zijn en is de waarborg vaag omschreven. Techbedrijven zoals Apple hebben al zware kritiek geleverd op het wetsvoorstel.

Alles bij de bron; Tweakers