Met soepelere toegang tot gegevens van vreemdelingen denkt de politie meer zaken te kunnen oplossen....

Tot 2002 was inzage in de toenmalige vingerafdrukkendatabank van asielzoekers en ongedocumenteerden standaard toegestaan. “Dat leverde maar liefst een derde van alle matches op”, aldus John Riemen, hoofd van het Centrum voor Biometrie van de politie in Zoetermeer. Daaraan kwam een eind door de Wet bescherming persoonsgegevens van 2001.

Bovendien kwam er in 2003 een opvolger: de huidige Vreemdelingendatabank, waarin gegevens zitten van 7 miljoen niet-Nederlanders, zoals expats en asielzoekers. Vooralsnog bevat de databank 700.000 vingerafdrukkensets. De politie krijgt hiertoe alleen toegang onder strenge voorwaarden, waarover een officier en een rechter-commissaris per geval beslissen. Een van de voorwaarden is een vermoeden dat een vreemdeling betrokken is bij een misdrijf.

Maar bij veel zaken, zoals woninginbraken, is aan een vingerafdruk niet te zien of het een vreemdeling betreft. “Het is frustrerend om niet in een database te mogen zoeken die zaken kan oplossen”, zegt de politiechef.

Alles bij de bron; Trouw