Het afnemen van de vingerafdrukken van bijstandsontvangers is onwenselijk en in strijd met de privacywetgeving, zo stelt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken. Van Ark reageerde op Kamervragen over de gemeente Nissewaard, dat via een leerwerkbedrijf vier jaar lang illegaal de vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden verzamelde.

Bij de aanvraag van een uitkering moest er een vingerafdruk worden afgestaan. Weigeraars werden onder druk gezet en dreigden een strafkorting te krijgen. "Toestemming van de bijstandsgerechtigde kan geen grondslag zijn voor verwerking van vingerafdrukken, omdat in deze verhouding tussen overheid en burger immers sprake is van een afhankelijkheidsrelatie en het dus geen in vrijheid gegeven toestemming betreft", schrijft Van Ark.

De staatssecretaris laat verder weten dat het leerwerkbedrijf inmiddels is gestopt met het afnemen van vingerafdrukken en er daarom geen aanleiding is voor verdere actie. Of de Autoriteit Persoonsgegevens met een onderzoek bezig is kan Van Ark niet zeggen, omdat de toezichthouder in principe geen informatie over lopende zaken deelt.

Afsluitend vroegen de Kamerleden of Van Ark vindt dat opgelegde kortingen omdat bijstandsontvangers weigerden een vingerafdruk af te geven ongedaan moeten worden gemaakt. De staatssecretaris laat daarop weten dat bijstandsontvangers die vinden dat er in strijd met de wet is gehandeld naar de rechter kunnen stappen. "Het is uiteindelijk aan de rechter en niet aan de staatssecretaris van Sociale Zaken om op individueel niveau te toetsen of de gemeentelijke besluitvorming in dit kader voldoet aan de geldende wet- en regelgeving."

Alles bij de bron; Security