Je hoort het heel vaak: identiteitsfraude, maar wat is het nou eigenlijk? Simpel gezegd: Iemand verwerft op een slinkse manier de persoonlijke gegevens van iemand anders (identiteitsdiefstal) om zich dan geloofwaardig voor te doen als deze persoon. Met deze valse identiteit is hij in staat slachtoffers op te lichten.

Bij de gemeente Culemborg is dat verleden tijd, want er wordt bij de balie vanaf nu gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde software, waarmee medewerkers binnen enkele seconden paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen kunnen controleren op echtheid. Ongeacht het land van afgifte van het identiteitsbewijs. Deze software zorgt ervoor dat het document wordt gecontroleerd op verschillende echtheidskenmerken van het land van herkomst.

Ook zet Culemborg een gezichtsscanner in. Deze helpt om persoon en pasfoto en document met elkaar te vergelijken, zodat zeker is dat de persoon die het document komt aanvragen en ophalen ook de juiste persoon is. Zo wordt fraude met look-a-likes voorkomen. 

Alles bij de bron; CulemborgZO