​​Woensdag maakte Jan Jambon, de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, bekend dat de Kamercommissie Binnenlandse Zaken het wetsontwerp goedgekeurd had voor het opslaan van vingerafdrukken op elektronische identiteitskaarten. Daarmee is de weg vrij voor goedkeuring door de Kamer. 

De Belgische privacywaakhond, de Gegevensbeschermingsautoriteit, had het advies gegeven het wetsontwerp niet goed te keuren. De maatregel voldoet niet aan het proportionaliteitsbeginsel, druist in tegen de gdpr en mist nog een Data Protection Impact Assessment, volgens de autoriteit. 

De jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, van ict-recht-kantoor deJuristen, kondigt aan de maatregel bij het Grondwettelijk Hof aan te vechten. "De overheid wil steeds meer informatie over ons. Dat zal wellicht zo blijven duren tot haar juridisch een halt wordt toegeroepen."

Vanaf april 2019 start de overheid in België met het verstrekken van nieuwe identiteitskaarten met chip waarop de vingerafdruk opgeslagen is. De Nederlandse regering twijfelt aan het nut van het toevoegen van vingerafdrukken aan de identiteitskaart, zoals de Europese Commissie wil. Voor paspoorten zijn vingerafdrukken sinds 2009 verplicht, al werden die vrijwel nooit gecontroleerd.

Alles bij de bron; Tweakers