De Nederlandse overheid is het eens met de kritiek van de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) op het plan van de Europese Commissie om het opnemen van de vingerafdruk op alle Europese identiteitskaarten te verplichten. Dat heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken op Kamervragen van D66 laten weten.

Volgens de EDPS is er geen voldoende rechtvaardiging om twee soorten biometrische gegevens te verwerken en op te slaan, namelijk de vingerafdruk en een gezichtsafbeelding. Verder stelde de databeschermingsautoriteit dat het voorstel van de Europese Commissie een vergaande impact voor de 370 miljoen EU-burgers zou hebben en dat 85 procent van de EU-bevolking aan verplichte vingerafdrukeisen zal worden onderworpen.

"De EDPS neemt hetzelfde standpunt in als dat Nederland in de afgelopen periode heeft ingenomen met betrekking tot het opnemen van de vingerafdrukken op identiteitskaarten. Belangrijkste reden is het tot op heden beperkte gebruik van vingerafdrukken in paspoorten bij grenscontroles en de afwezigheid van grenscontroles binnen het Schengengebied vanwege het vrije verkeer van personen en goederen", laat Knops weten. "Net als de EDPS heb ik de proportionaliteit van het opnemen van de vingerafdrukken in relatie tot het beperkte gebruik onder de aandacht gebracht en blijf ik daarvoor aandacht vragen."

De staatssecretaris zal dit onder andere aanstaande vrijdag doen tijdens de eerstvolgende Raadwerkgroep, "Tijdens de onderhandelingen in de Raadswerkgroep, en later dit jaar in de Raad van de Europese Unie, zal Nederland blijven wijzen op de proportionaliteit van deze maatregel. Daarbij zal Nederland dan ook verwijzen naar de opinie van de EDPS op dit onderwerp", laat Knops weten.

Naast de kritiek op het plan om een vingerafdruk aan de identiteitskaart toe te voegen, waarschuwde de EDPS ook voor het risico dat lidstaten op basis van de verordening eigen vingerafdrukdatabases gaan ontwikkelen. "In de aankomende Raadswerkgroep zal ik specifieke aandacht vragen voor deze observatie van de EDPS", aldus de staatssecretaris. 

Alles bij de bron; Security