Google wil zo graag weten waar je bent, dat het je locatie bijhoudt en vastlegt ook als je nadrukkelijk in de instellingen van je telefoon hebt aangegeven dat je dat niet wilt. Associated Press kwam daar achter. AP liet zekerheidshalve deze bevinding controleren door Computer science researchers van Princeton en het blijkt inderdaad zo te zijn: Google gaat permanent je gangen na.

Google stelt je in de ‘voorwaarden’ gerust: “You can turn off Location History at any time. With Location History off, the places you go are no longer stored.” Dat is niet waar. Je doen en laten wordt wel vastgelegd. En is ook op te roepen, bijvoorbeeld door de politie als die je ergens van verdenken...

...We hebben al eerder verschillende adviezen gegeven om Google's locatietracking te stoppen, deels gebaseerd op de "heldere beschrijvingen" van Google zelf. Maar op een pagina als 'Uw locatiegeschiedenis beheren of verwijderen' van 'Google-account Help' staat niets vermeld over het knopje 'Web- en app-activiteit' dat je ook nog eens om moet zetten, die is begraven in een submenu.

Om locatiegeschiedenis helemaal uit te schakelen - althans, als we hier nu wel op mogen vertrouwen - ga je naar je Google-account door bijvoorbeeld naar Google.nl of Gmail te surfen en rechtsboven in te loggen en/of op je account te klikken en Google-account te selecteren. Ga naar Uw Google-activiteit beheren onder het kopje Persoonlijke info & privacy en kijk naar Web- en app-activiteit onder Activiteitsopties.

Zet ook dit schuifje uit, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Je krijgt dan nog wel een waarschuwing dat Google je actieve zoeksessies niet kwalitatief kan verbeteren en dat de geschiedenis niet wordt verwijderd, wat je op deze pagina handmatig moet doen.

Op Android-toestellen is het net iets anders. Daar ga je naar de Google-app in klik je op Instellingen. Je vindt de optie Web- en app-activiteit hier onder Accounts en privacy > Google-activitetsopties.

Alles bij de bronnen; WebWereld en WelingelichteKringen