De Canadese privacytoezichthouder maakt zich zorgen over het gebruik van gezichtsherkenning in winkelcentra. Een bezoeker van een winkelcentrum in Calgary ontdekte per toeval dat een informatiebord van gezichtsherkenning was voorzien en plaatste een foto hiervan op Reddit. De eigenaar van het winkelcentrum heeft inmiddels bevestigd dat gezichtsherkenning in verschillende winkelcentra wordt toegepast.

Volgens de eigenaar wordt de data gebruikt om mensenstromen beter te begrijpen en worden er geen beelden opgeslagen. Daardoor zou het ook niet nodig zijn om van tevoren toestemming te vragen, aldus het bedrijf in een verklaring. Tegenover CBC voegt het bedrijf eraan toe dat het in juni is begonnen om leeftijd en geslacht vast te stellen om zo het gebruik van de informatieborden beter te begrijpen.

De Canadese privacytoezichthouder heeft nog geen klachten over de gezichtsherkenning ontvangen, maar gaat wel meer informatie bij de eigenaar van de winkelcentra opvragen. "Gezichtsherkenning heeft de potentie om de meest indringende biometrische identificatietechnologie te zijn", aldus de privacytoezichthouder. "Gezichten zijn veranderd in elektronische informatie die op ongekende wijze kan worden samengevoegd, geanalyseerd en gecategoriseerd." In juni liet de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens nog weten dat camera's in reclameborden alleen mogen met toestemming van voorbijgangers.

Alles bij de bron; Security