België, Luxemburg en Nederland hebben een nieuw Benelux-politieverdrag ondertekend waardoor politiediensten in de landen toegang tot elkaars politieregisters krijgen en ANPR (Automatic Number Plate Recognition)-cameragegevens zullen gaan uitwisselen.

Politiediensten kunnen door het verdrag rechtstreekse toegang tot elkaars politiedatabases krijgen op basis van hit/no hit. Daarnaast wordt het mogelijk om politiedatabases tijdens gezamenlijke acties en in gemeenschappelijke politieposten direct te raadplegen. Ook zal binnen de grenzen van de eigen nationale wetgeving raadpleging van bevolkingsregisters mogelijk zijn.

In de toekomst zullen ANPR (Automatic Number Plate Recognition)-cameragegevens tussen de Benelux-landen uitgewisseld kunnen worden. Het gaat dan om een uitwisseling van persoonsgegevens in de vorm van referentielijsten. Een referentielijst is een lijst met kentekens die op naam van gezochte personen staan. Deze lijsten worden dan gebruikt in de camerasystemen van de andere verdragspartij die de zendstaat informeert over de hits. 

Dit najaar wordt gestart met het schrijven van de goedkeuringswetten voor de Parlementen van de drie landen. Die zullen allemaal moeten zijn afgerond voordat het verdrag in werking kan treden.

Alles bij de bron; Security