Een bindend correctief referendum zou een middel kunnen zijn om de democratie in Nederland te versterken. Ook zou het goed zijn de formateur rechtstreeks te kiezen en zou de komst van een constitutioneel hof de rechtstaat kunnen versterken. Dat zijn enkele "mogelijke oplossingen" die de staatscommissie donderdag presenteerde...

...Dat de commissie voor een bindend referendum pleit, is opmerkelijk. Het kabinet is namelijk in een vergevorderd stadium om het raadgevend referendum af te schaffen. Alleen de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. De commissie stelt dat het referendum de kiezer de mogelijkheid biedt om meer directe invloed uit te oefenen. De variant waar de uitslag moet worden overgenomen verdient wat de commissie betreft de voorkeur, omdat een niet-bindende variant voor onduidelijkheid kan zorgen bij de bevolking. 

De commissie keek ook naar mogelijkheden om de rechtstaat te versterken. Er wordt aangeraden om een constitutioneel hof op te richten dat wetten aan de grondwet toetst. Dat moet voorkomen dat rechters wetten achteraf alsnog moeten toetsen aan internationale verdragen en daardoor op ongewenste wijze "in politiek vaarwater" terechtkomen.

Alles bij de bron; NU