De Europese Commissie wil dat het weer verplicht wordt om de vingerafdruk op de identiteitskaart op te slaan, maar het kabinet heeft twijfels over het nut en de noodzaak van de maatregel die fraude moet tegengaan. Ook wil het kabinet niet dat identiteitskaarten zonder vingerafdruk eerder worden uitgefaseerd.

Dat laat minister Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten. Sinds 2014 worden er geen vingerafdrukken meer op de Nederlandse identiteitskaart opgeslagen. In april kwam de Europese Commissie met het plan om het opnemen van de vingerafdruk weer verplicht te stellen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten.

De identiteitskaarten zonder vingerafdrukken moeten volgens het voorstel binnen vijf jaar na het in werking treden van de verordening zijn uitgefaseerd. "Gelet op de hoge kosten die daaruit voortvloeien en het gegeven dat controle nu nauwelijks plaatsvindt vraagt Nederland zich af of het noodzakelijk is om vingerafdrukken verplicht te stellen", aldus Blok.

Alles bij de bron; Security