Tientallen Nederlandse gemeenten accepteren geen contact geld als burgers bijvoorbeeld voor hun paspoort, rijbewijs of identiteitskaart willen betalen. Dat laat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken op Kamervragen weten. 

"Uit een inventarisatie van het ministerie van Financiën in 2016 blijkt dat op dat moment 21 gemeenten een pin-only beleid voerden. Uit gesprekken blijkt dat in aanvulling inmiddels ook andere gemeenten een pin-only beleid voeren", laat Ollongren weten.

Ollongren merkt op dat ze, net als de Nationale ombudsman, van mening is dat er voor burgers die niet in staat zijn om met pin te betalen uitzonderingen op het pin-only beleid mogelijk moeten blijven. SP-Kamerleden Van Raak en Leijten vroegen of de minister bereid is om met maatregelen te komen om gemeenten en publieke instellingen te dwingen om contante betalingen te accepteren. Daarop antwoordt Ollongren dat ze bereid is tot nader overleg met de gemeenten en publieke instellingen over de acceptatie van contant geld.

De volgende 21 gemeenten hadden in 2016 een pin-only beleid: Amersfoort, Breda, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Etten-Leur, Geldermalsen, Hardenberg, Hellevoetsluis, Kampen, Krimpenerwaard, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Molenwaard, Oldebroek, Ommen, Raalte, Sint-Michielsgestel, Valkenswaard, Vlaardingen en Zuidplas. Het aantal gemeenten is sindsdien echter gegroeid, maar die worden niet door de minister genoemd.

Alles bij de bron; Security