...In Afrika heeft ID4Africa, een identiteit-voor-iedereen-beweging, zojuist een campagne gelanceerd om te zorgen dat de Verenigde Naties 16 september uitroepen tot Internationale Identiteitsdag. De VN hebben al als doel om iedereen voor het jaar 2030 van een identiteit te voorzien en volgens de voorzitter van ID4Africa maakt een speciale dag duidelijk hoe belangrijk dat doel is. En hoe onmisbaar een identiteit voor het uitoefenen van rechten en verantwoordelijkheden in een moderne maatschappij. „Het is tijd dat de wereld een van de belangrijkste middelen erkent die een mens kan bezitten, de wettelijke identiteit.”

Bij ID4Africa gaat het erom vast te stellen dat jij het bent. En eigenlijk moet ze dus niet streven naar een Identiteitsdag, maar naar een Internationale Dag van het Identiteitsbewijs. Want dat is het verlangen van de beweging, en ook van de VN: dat alle mensen met officiële bewijzen kunnen aantonen dat ze zijn wie ze zijn. En dat niemand meer behoort tot de papierlozen, de sans-papiers.

Zoals altijd zitten er nu ook doornen aan de rozen van dit romantische verlangen. Ten eerste zijn het de nationale staten die de identiteitsbewijzen afgeven. Zodat je identiteitsbewijs niet alleen vaststelt dat je bent wie je bent, maar je toch ook weer een deel-identiteit verschaft: je bent Nederlander. Ten tweede is de term sans-papiers achterhaald, want je identiteitsbewijs bestaat niet meer alleen uit papier, een document met je naam erop. Je bewijst je identiteit tegenwoordig veel plastischer. Met je lichaam, je vingerafdrukken, je iris, je gezicht, je DNA.

Tel deze twee dingen bij elkaar op en je begrijpt dat het bewijs wordt gebruikt voor grensbewaking en dat er bedrijven zijn die aan die grenzen je identiteit vaststellen op basis van je lichaam. 

Logisch dat de biometrische industrie blij is met identiteiten voor iedereen. ‘Identiteit activiteiten’, ‘identiteit oplossingen’: het ID is big business geworden. In een recent rapport stond dat Europa steeds meer geld uitgeeft aan grensbewaking en dus aan de biometrische industrie. „Tot de winnaars van grensbewakingscontracten behoren (…) de biometrische bedrijven Veridos, OT Morpho en Gemalto.”

En kijk dan eens wat OT Morpho aan ‘identiteit oplossingen’ te bieden heeft. Snelle DNA matching technieken. ‘E-gates’: automatische controlepoorten, die je biometrische gegevens aflezen terwijl je langs loopt. ‘Finger on the Fly’: technologie die je vingerafdrukken kan lezen terwijl je beweegt. Kortom, de internationale dag voor je identiteit, dat geboorterecht, wordt gepusht door Finger on the Fly.

Het kan al met al geen kwaad te bedenken dat ‘identiteit’ soms ‘identiteitsbewijs’ betekent. En dat zo’n bewijs dan wordt geleverd door Facebook of Integrated Biometrics, instanties die wij minstens zo ijverig moeten bestuderen als zij ons.

Alles bij de bron; NRC