Het kort geding tegen delen van de Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten vindt pas plaats na de invoering van die wet op 1 mei. 

In eerste instantie wilden de organisaties het kort geding laten plaatsvinden voor 1 mei, maar dat bleek niet mogelijk. De organisaties die het kort geding voorbereiden, moesten wachten op publicatie van de beleidsregels met aanpassingen aan de Wiv. Die kwamen donderdag online.

Nu zal het kort geding na de invoering van de Wiv plaatsvinden. Wanneer dat zal zijn, is nog onbekend. "We zijn nog bezig met het verzamelen en formuleren van onze argumenten", zegt Jelle Klaas van de organisatie Pilp tegen Tweakers. "Ik denk dat we een kans zullen hebben bij een kort geding, al is het geen kat-in-het-bakkie."

Het kort geding komt van diverse organisaties, waaronder Privacy First, Bits of Freedom en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Zij vinden dat de Wiv de privacy op grote schaal schendt en daarom willen ze dat de rechtbank de wet buiten werking stelt.

Alles bij de bron; Tweakers