De regering-Michel wil dat nieuwe identiteitskaarten vanaf volgend jaar de vingerafdrukken van de houder bevatten. Maar de Privacycommissie geeft een ongunstig advies voor de maatregel, die een van de belangrijkste resultaten was waarmee de regering in mei vorig jaar uitpakte tijdens de superministerraad over justitie en veiligheid. De Privacycommissie schiet het voorontwerp van wet af wegens ‘overmatig’ en ‘niet conform de privacywet’.

De regering acht de maatregel nodig om identiteitskaarten beter te kunnen controleren op vervalsing. Maar de Privacycommissie verwijt de regering dat ze geen cijfers of andere gegevens aanbrengt over bewezen gevallen van fraude om de maatregel te rechtvaardigen. ‘Het nemen van vingerafdrukken van een volledige bevolking is geen onschuldige maatregel op het gebied van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het is een intrusieve maatregel’, schrijft de Privacycommissie in haar advies. Om zulke gevoelige gegevens toch te mogen verwerken, moet de regering het ‘zwaarwegend algemeen belang’ daarvan aantonen.

Bovendien bevat onze identiteitskaart al een biometrisch element: onze foto, die bij elke verandering van de kaart vernieuwd moet worden. En hoe zal de regering garanderen dat alleen bevoegde controle-autoriteiten de chip met onze vingerafdrukken kunnen lezen? 

Alles bij de bron; Tijd