De meeste Zweden zijn tegen een volledig cashloze samenleving, ook al weigeren steeds meer Zweedse winkels contant geld. Uit een onderzoek van Sifound, in opdracht van Bankomat AB, blijkt dat 68 procent van de ondervraagde Zweden cash als mogelijk betaalmiddel willen behouden. Slechts een kwart is voorstander van een volledig cashloze samenleving.

Bovendien groeit het verzet in Zweden tegen de rush naar een samenleving zonder contant geld. Critici wijzen onder meer op de grotere risico’s op fraude, hacks en de kwetsbaarheid die inherent is aan elke IT-infrastructuur. 

Björn Eriksson is leider van een groep genaamd Kontantupproret (Cashopstand). Volgens hem is het gevaarlijk om volledig cashloos te gaan. Wanneer een dergelijk digitaal systeem wordt aangevallen of uitgeschakeld is er geen betaalmethode om op terug te vallen. “Wie alleen over een digitaal systeem beschikt, stelt zichzelf bijzonder kwetsbaar op. Indien Rusland zou beslissen om Zweden binnen te vallen, zou het voldoende zijn om het Zweedse betalingssysteem uit te schakelen. Geen enkel ander land zou een dergelijk risico willen nemen en zou een analoog systeem als zekerheid willen.”

De Zweedse Piratenpartij waarschuwt dan weer voor de volledige traceerbaarheid van elke transactie. “Als je de controle over de servers van Visa of MasterCard hebt, heb je de controle over Zweden”, aldus voormalig parlementslid van de Piratenpartij Christian Engström.

Alles bij de bron; DataPanik