Op 21 maart stemmen we over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), maar in de aanloop naar dat referendum lijken we de verkeerde discussie te voeren. Het debat gaat vooral over het ‘sleepnet’ dat het opscheppen van gegevens via internetkabels mogelijk maakt; over de vraag of de AIVD straks onze mailtjes leest en of het toezicht daarop wel op orde is. Door hierop in te zoomen, wordt een belangrijkere vraag niet gesteld; namelijk of deze vorm van massale gegevensverzameling wel werkt.

Het korte antwoord daarop is volgens veel experts namelijk: nee. Het werkt contraproductief om steeds meer hooi te gooien boven op die ene speld die je zoekt. 

‘Data mining is simply the wrong tool for the job’, schreef Bruce Schneier in 2015. Datastapelen werkt volgens hem wel als je creditcard- of belastingfraude op wil sporen, maar niet als je tussen miljoenen mensen die ene terrorist probeert te vinden. De miljarden die aan massasurveillance worden uitgegeven noemt hij verspild geld: het levert niet de veiligheid op die wordt beloofd.

Alles bij de bron; deGroene