De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat software voor gezichtsherkenning echt nieuwe mogelijkheden biedt. Gecombineerd met big data-analyse van enorme bestanden met foto’s is er nu al sprake van verbluffende herkenning en ‘matching’. 

Gezichtsherkenningssoftware is namelijk echt al zo goed dat je daarmee bijvoorbeeld op vliegvelden, stations, stadions en op straat verdachte individuen eruit kunt pikken. Maar juist in een land als Nederland, dat in het geheel geen totalitaire traditie kent, tellen privacyoverwegingen zwaar. Big Brother is watching you: daar zijn we in Nederland heel kritisch op. En terecht, vind ik. 

In Nederland wordt gezichtsherkenningssoftware wel al ingezet trouwens. Het programma CATCH vergelijkt beelden van onder meer beveiligingscamera’s en camera’s bij pinautomaten en foto’s op sociale media met de afbeeldingen uit een database van veroordeelden. De politie heeft vorig jaar bijna honderd verdachten geïdentificeerd met de nieuwe gezichtsherkenningssoftware. Ook in andere landen staat men niet stil. In Duitsland en Engeland wordt geëxperimenteerd met gezichtsherkenning in treinstations. De Amerikaanse FBI heeft een database met pasfoto’s van 117 miljoen burgers, die door middel van gezichtsherkenning doorzoekbaar is....

...Terugkomend op het dilemma veiligheid versus privacy. De techniek zal verder voortschrijden. En steeds meer mogelijkheden tot identificatie en controle – en dus preventie en opsporing – bieden. Welke keuze maak je: privacy of veiligheid. Een ‘Big Brother-maatschappij’ of niet. Per land – of ik kan beter zeggen: per visie op de gewenste samenleving – zullen we daarin verschillende keuzes maken. Maar als er door de voortschrijdende techniek meer mogelijkheden voor beveiliging komen, neemt ook de verleiding toe ze daadwerkelijk toe te passen. Daarvan ben ik overtuigd.

Alles bij de bron; Telegraaf