Utrecht is een zogeheten slimme stad: door technologische innovaties wordt het stadsleven veiliger en efficiënter. Maar er zit ook een keerzijde aan. Volgens de Engelse krant The Guardian is Utrecht 'een wirwar van pilots en projecten geworden, zonder een centraal overzicht van het aantal camera's en sensoren' en is de gemeente het overzicht kwijt. 

Een inbraakvoorspeller, een scanauto voor parkeerboetes, een meldkamer voor sociale media en slimme straatverlichting. Het is slechts een greep uit de tientallen projecten die in de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd in de stad, met zo'n 80 miljoen subsidiegeld. Door middel van camera's en sensoren wordt data verzameld, geanalyseerd en toegepast. De 'smart city' houdt ook het aantal jongeren in de straat bij, schrijft The Guardian. Hun leeftijdsgroep wordt gecheckt, en ook of ze elkaar kennen, hoe de sfeer is en of ze al dan niet voor overlast zorgen. 

Met dat soort ontwikkelingen wordt het risico op privacyschending groter. Net als veel andere steden zegt de gemeente dat het handelt in overeenstemming met privacywetten, omdat de verzamelde data anoniem blijft of wordt gepseudonimiseerd (geen naam of adres, maar een nummer). Maar kenners trekken dat in twijfel, omdat de originele bestanden later nog gebruikt zouden kunnen worden om de identiteit van de persoon te achterhalen.  

Ook is het lastig te bepalen wie de eigenaar is van gegevens die worden verzameld. Civity speelt daarop in met een speciaal platform; "Utrecht blijft door dit platform eigenaar en is altijd 'in control', want ze bepalen zelf onder welke condities deze data wordt gedeeld." aldus het bedrijf.

De PvdA maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en gaat vragen stellen over de verzamelde gegevens en de privacy van de burger. 

Alles bij de bron; RTVUtrecht