Facebook maakt in Europa automatische gezichtsherkenning beschikbaar op het sociale medium. Na expliciete toestemming van gebruikers zal Facebook met hulp van kunstmatige intelligentie hun gezichten op foto’s herkennen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Eerder stopte Facebook in de EU met gezichtsherkenningsfuncties vanwege privacybezwaren. Het bedrijf denkt nu blijkbaar tegemoet te zijn gekomen aan de eisen in de privacywetten, onder meer door gebruikers eerst duidelijk toestemming te vragen via een bericht op het sociale medium. „Het gebruiken van gezichtsherkenning is helemaal optioneel, je kunt op elk moment kiezen om het uit of aan te zetten”, volgens Facebook. 

Directeur Hans de Zwart van privacy-organisatie Bits of Freedom zei eerder tegen NRC: „Dat Facebook je vrienden kan herkennen op een foto, betekent dat ze die technologie ook aan derden beschikbaar kunnen stellen. We zijn één stap verwijderd van een Facebook-app die adverteerders en winkeliers exact vertelt wie er op de stoep lopen en wat ze leuk vinden.”

Volgens Facebook past de nieuwe functionaliteit en het explicieter vragen om goedkeuring per gebruiker bij een hele trits van nieuwe toestemmingen die het moet gaan vragen onder de nieuwe privacywetgeving GDPR. Dat grote pakket privacyregels wordt in mei in de hele EU van kracht. 

Alles bij de bron; NRC