Surveillance heeft invloed op de manier waarop mensen zich gedragen, iets dat allerlei nieuwe onderzoeken laten zien, zo stelt onderzoeker Jonathon Penney van de Universiteit van Toronto.  Het gaat dan bijvoorbeeld om zelfcensuur, zoals het vermijden van bepaalde onderwerpen of het niet zoeken naar informatie over bepaalde zaken op internet. 

Penney noemt dit het "Orwell effect". De algemene aanname, gebaseerd op de roman 1984 van George Orwell, dat surveillance dystopische maatschappelijke impact heeft, met wijdverbreide onderdrukking van persoonlijk delen, expressie en afwijkende politieke meningen. "Als critici deze duidelijke en verreikende gevolgen niet zien, ontkennen ze de meer subtiele en minder duidelijke impact en gevolgen die op de lange termijn, net zo zorgwekkend voor democratische rechten en vrijheden kunnen zijn", stelt Penney.

Het onderzoeken van de impact van surveillance is echter een uitdaging, gaat de onderzoeker verder. Ten eerste moeten er onderzoeken en methodes worden ontworpen om de impact van surveillance te kunnen vastleggen. Daarnaast moet worden vastgesteld hoe deze impact er precies uit ziet. Op dit moment vindt er nieuw systematisch empirisch onderzoek naar de impact van surveillance plaats. Het gaat onder andere om een onderzoek hoe de Snowden-onthullingen over de NSA invloed op het gebruik van Wikipedia hadden.

"Het verhaal dat deze en andere nieuwe onderzoeken vertellen als het gaat om de invloed van surveillance is veel gecompliceerder en subtieler, en suggereert dat de algemene aannames van de sceptici Eric Posner van de Universiteit van Chicago en Michael Sklansky van Stanford Law eigenlijk misvattingen zijn. 

Alles bij de bron; Security