Twitter heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse regering. Die had de social mediasite opgedragen de identiteit te onthullen van gebruiker(s).

Twitter zegt een dagvaarding te hebben gekregen van Dienst voor Douane en Grensbewaking, een overheidsinstantie die valt onder het ministerie van binnenlandse veiligheid (Homeland Security). In de dagvaarding eist de instantie onder meer het telefoonnummer, het mailadres en het IP-adres van de gebruiker van @ALT_uscis op. Het account verspreidt sinds januari kritische tweets over president Trumps immigratiebeleid.

Waarom de douanedienst Twitter juist alleen over @ALT_uscis een dagvaarding heeft gestuurd is niet duidelijk. Het lijkt erop dat de dienst het als een eerste poging ziet om achter de identiteitsgegevens te komen, en als dat lukt ook andere accounts aan te pakken. 

Twitter laat het er niet bij zitten en heeft zich, niet voor het eerst, opgeworpen als beschermer van de vrije meningsuiting; in een 25 pagina’s tellende juridische verklaring stelt het bedrijf dat de eis om privéinformatie vrij te geven onder meer een bedreiging is voor ‘het recht om anoniem of onder schuilnaam politieke uitspraken te verspreiden’.

“We zijn erdoor gesterkt dat Twitter zich hard maakt voor zijn gebruikers en hun recht op vrije meningsuiting zo voluit verdedigt”, aldus ACLU-advocaat Bhandari.

Ook advocaat Paul Alan Levy van de Public Citizens Litigation Group, die zich specialiseert in online privacy en kwesties rond vrije meningsuiting, denkt dat Twitter een sterke zaak heeft, omdat in de dagvaarding geen bewijzen staan voor crimineel gedrag of overtredingen. “Ik denk dat er geen enkele kans voor de regering is om hier goed uit te komen”, aldus Levy.

Alles bij de bron; Trouw

 Update; Beide partijen trekken rechtzaak in

Twitter heeft een rechtszaak tegen het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid ingetrokken. De regering wilde weten wie achter het account @ALT_uscis zit. Deze account verspreidde kritische berichten over de Amerikaanse president Donald Trump en wilde het bedrijf dwingen om het telefoonnummer, e-mailadres en IP-adres van de twitteraar vrij te geven. Twitter diende hierop een tegenzaak, met als hoofdargument dat de uitlatingen op @ALT_uscis onder de vrijheid van meningsuiting vallen. De regering trok het verzoek later in, waarop Twitter de zaak liet vallen, blijkt uit processtukken die vrijdag zijn ingediend bij de federale rechtbank van San Francisco.

De Twitteraar(s) achter @ALT_uscis bedankten Twitter en de American Civil Liberties Union (ACLU) vandaag voor hun steun en lieten weten dat het voorlopig even zal stil worden op het account.

Alles bij de bron; VKTechBlog