Er is recent veel aandacht voor encryptie en PGP techniek op het mobiele platform. Deze week pleitte de Britse regering dan ook, niet voor het eerst, voor een backdoor op versleutelde berichten-apps. Hierdoor zou de overheid altijd mee kunnen lezen. 

Groot Brittannië staat niet alleen in dit verzoek. Nederland heeft al enige tijd dezelfde ambities. AIVD-directeur Rob Bertholee wil de encryptie van chatdiensten beperken en het OM weet beslag te leggen op servers in het buitenland waar beveiligde communicatie op staat. De AIVD is van mening dat privacy opgeofferd mag worden in het belang van veiligheid. Het Openbaar Ministerie (OM) beredeneert in de recente zaak Ennetcom dat iedereen die gebruik maakt van deze dienst crimineel is en ontziet daarmee beroepsgroepen als advocatuur en journalistiek niet.

Patrick Neeteson, directeur bij CBSEC, is niet blij met deze ontwikkeling: "Deze mensen kunnen niet zonder beveiligde communicatie en in dit soort zaken wordt de veiligheid van hen dan ook in gevaar gebracht. Door de mobiele telefoon in uw zak bent u volledig te volgen door onze inlichtingendiensten en overheid. Dat het beschermen van privacygevoelige gegevens niet altijd goed gaat weten we van lekkende patientendossiers en digids." Niet alleen de lekken zijn problematisch: "Door buitenlandse wetgeving zijn veel van onze privacygevoelige gegevens ook direct beschikbaar voor bijvoorbeeld de NSA, het Amerikaanse Bureau Nationale Veiligheid," vervolgt Neeteson. CBSEC pleit er dan ook voor om gevoelige communicatie altijd te versleutelen met PGP. PGP-toestellen zijn speciaal ontworpen toestellen die als doel het beschermen van de privacy van de gebruiker hebben. PGP is een methode waarmee berichten worden versleuteld...

...Anders dan het OM heeft CBSEC de visie dat een PGP-gebruiker iemand is die zijn of haar privacy en veiligheid serieus neemt, zonder dat deze daarmee onlosmakelijk verbonden is met criminaliteit. Anders dan de AIVD veronderstelt CBSEC dat de nationale veiligheid niet vergroot zal worden door het voeden van de informatiezucht van onze inlichtingendiensten. Neeteson verklaart: "Een terrorist, even buiten beschouwing gelaten dat er aanzienlijk grotere gevaren voor de Nederlandse samenleving zijn, gebruikt geen WhatsApp of Facebook Messenger. Een achterdeur openzetten voor de inlichtingendiensten schaadt dan ook alleen de 67 procent van de mensen die zeggen niets te verbergen te hebben."  

Alles bij de bron; ManagersOnLine