Het Bundeskriminalamt (BKA) doet in toenemende mate een beroep op geautomatiseerde biometrische gezichtsherkenning. De politie heeft de software "Examiner" het bedrijf Cognitec uit Dresden tot haar beschikking gekregen, zo blijkt uit de reactie van de federale overheid op een verzoek van de Linkse Partij in de Bondsdag. 

De software moet "onderzoeksmethoden in de vorm van menselijke identificaties gebaseerd op geautomatiseerde foto vergelijking" opleveren.

Het BKA gebruikt al enige tijd de software FaceVACS om op criminelen te jagen of kinderporno op het internet te identificeren. De traditionele detectiemethoden daarin is gebaseerd beeld van een twee-dimensionale gezicht, wat resulteert in een groot aantal drop-outs veroorzaakt als de te identificeren persoon niet bereid is om mee te werken.

Examiner heeft nu ook een mobiele client voor smartphones of tablets op Android. Het idee is dat een officier van justitie met zijn mobiele apparaat een foto maakt van een verdachte ter plaatse en deze vergelijkt met centrale databases van Inpol. Blijkbaar gaat het in de test om een nieuwe component.

Alles bij de bron; Heise [hier de googliaanse vertaling]