President Trump heeft te kennen gegeven dat de Amerikaanse privacywet enkel van toepassing is voor zijn burgers. We bekijken wat je kan doen om je persoonlijke data uit Amerikaanse handen te houden.

Om te achterhalen of je gebruik maakt van diensten van bedrijven die het recht hebben om je persoonlijke gegevens naar de Verenigde Staten te verschepen, kan je bij de Privacy Shield List terecht. In deze lijst staan alle bedrijven opgesomd die voldoen aan de Privacy Shield-regels. Onder andere Google, Microsoft, Facebook en Amazon kan je op de webpagina terugvinden. Maak je gebruik van de diensten van één van de bedrijven die in de lijst staan, dan wil je hoogstwaarschijnlijk weten waar je data juist wordt bewaard. Jammer genoeg is dit niet zo eenvoudig te achterhalen.

Een manier om toch na te kijken waar je data naar toegaat, is met behulp van Wireshark. De tool is gratis en detecteert al het netwerkverkeer van en naar je computer. Wireshark wordt voornamelijk gebruikt door netwerkbeheerders, maar voor na te gaan naar waar je gegevens verdwijnen, is de tool eveneens ideaal....

....Ook wanneer het IP-adres niet verwijst naar een server buiten Europa ben je jammer genoeg niet zeker dat je data in Europa zal blijven. Google en andere bedrijven nemen immers back-ups en kunnen om deze reden je data of een kopie ervan doorsluizen naar een andere server, die mogelijk wel in de Verenigde Staten staat.

Bovendien vallen Amerikaanse bedrijven onder de wetgeving van hun land en kan er dus niet met zekerheid gezegd worden dat je data niet met bijvoorbeeld de NSA wordt gedeeld. Wie echt het zekere voor het onzekere wil nemen, doet er daarom goed aan gebruik te maken van de diensten van een Europees bedrijf met Europese datacenters. Een mooi voorbeeld hiervan is het recent gelanceerde Stack. De clouddienst is van Nederlandse makelij en maakt enkel gebruik van een datacenter in Nederland. Andere voorbeelden zijn het Noorse Jottacloud, Franse hubiC of het Zwitserse Tresorit.

Alles bij de bron; TechPulse