Het kabinet gaat de wettelijke bevoegdheid om een betoging te verbieden en te beëindigen, verduidelijken. Daartoe zal het de Wet openbare manifestaties (Wom) wijzigen. Dat staat in een brief van minister Ronald Plasterk (BZK) aan de Kamer. De Wom biedt burgemeesters de mogelijkheid om beperkingen te stellen aan een manifestatie of deze zelfs in zijn geheel te verbieden. 

Sinds 1988 heeft het aantal manifestaties een grote vlucht genomen. Zo werden er in Den Haag in 2007 305 demonstraties gehouden tegenover zo’n 1500 per jaar tegenwoordig. Ook de vorm van de demonstraties is veranderd. De klassieke demonstratie, een protest of optocht waarbij borden worden gedragen en leuzen gescandeerd, bestaat weliswaar nog, maar er zijn nieuwe vormen bijgekomen zoals een demonstratieve fietstoer, een protesttocht met auto’s of een demonstratief kampement.

Het kabinet ziet in de evaluatie een bevestiging dat de Wom nog steeds een goede basis biedt voor het reguleren van manifestaties. Wel moet de Wom worden verduidelijkt. Het kabinet wil daarmee geen wijzigingen aanbrengen in de bevoegdheden die de Wom aan burgemeesters biedt, maar slechts de wet preciseren.

Alles bij de bron; VNG [Thnx-2-Dick]