De uitrol van slimme meters in alle Nederlandse huishoudens dreigt op een fiasco uit te lopen. De besparing valt met nog geen 1 procent een stuk lager uit dan de verwachte 3,5 procent.

De meeste respondenten zien er weinig heil in. Vooral omdat ze het een inbreuk op hun privacy vinden. „Zolang ik het tegen kan houden, wil ik geen slimme meter in huis”, zegt iemand. „Ik vind het een gevaarlijk idee dat energiebedrijven zoveel macht hebben.” Een ander reageert: „Ik vertrouw het voor geen ’meter’ , iedereen kan meekijken/alles controleren. Als je het zo bekijkt dan is het een ’slimme’ meter. Wij hebben spijt dat we zo'n ding hebben laten plaatsen.”

De overgrote meerderheid denkt dat de slimme meters er vooral zijn in het voordeel van de energieleveranciers. „Die kunnen dan over gedetailleerde informatie beschikken waarvan, net als met cookies op de computer, commercieel misbruik gemaakt kan worden. Waardoor ik weer bestookt word met reclame voor zuinige apparaten en dergelijke.”

Bij veel reacties straalt het wantrouwen er vanaf. Menigmaal geven respondenten aan geen slimme meter te willen omdat „ze dan kunnen zien wanneer je niet thuis bent” of „omdat de (data)veiligheid niet is gegarandeerd en de meter op afstand gemanipuleerd kan worden indien deze gehackt is”.

Alles bij de bron; Telegraaf