45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Belgische minister De Block trekt 3,5 miljoen uit voor track & trace gezondheidsapps

Applicaties op de smartphone waarmee artsen onze gezondheid vanop afstand kunnen volgen; dat is volgens de federale regering de toekomst. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block trekt daar 3,5 miljoen euro voor uit om 24 proefprojecten die werken met zulke gezondheidsapps te ondersteunen. De minister wil zo lessen trekken voor een brede uitrol van de "geneeskunde op afstand" de komende jaren.

Het gaat daarbij niet om ludieke toestellen die uw stappen tellen of die u begeleiden bij fitnessoefeningen, maar om smartphoneapplicaties die zich echt concreet bezighouden met de gezondheid van een patiënt, zoals de hartslag, suikerspiegel of bloeddruk. De geselecteerde apps uit de proefprojecten werken rond geestelijke gezondheidszorg, oncologie, cardiologie, diabetes en chronische aandoeningen (zoals chronische vermoeidheid en beroertes).

De betrokken apps zullen de komende maanden getest worden en moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Zo moeten ze wetenschappelijk onderbouwd zijn, correcte metingen uitvoeren  en de privacy van de patiënt moet bewaakt worden. Tegen 2018 zou de verdere uitrol van de "mhealth" moeten beginnen.

De 3,5 miljoen euro die minister De Block uittrekt, dient om de ontwikkeling en werking van de apps te financieren de patiënten zelf zullen daardoor niet moeten betalen voor de applicatie.

Alles bij de bron; deRedactie