45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

„Zorg voor privacy zit in volksaard Duitsers”

Waarom hangen er bij de oosterburen relatief weinig beveiligingscamera’s? Die vragen rezen deze week na de bloedige terreuraanslag maandag op de kerstmarkt in Berlijn. "Een Duitser is gehecht aan zijn privacy. Dat leerde prof. mr. Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in contacten met Duitse vrienden. „Nederlanders lopen met van alles te koop. Wij praten makkelijk over ons salaris of zelfs over seksualiteit. Duitsers doen dat niet. ”

De Duitse autoriteiten hameren op het aambeeld van privacy. „Zorg voor privacy zit in de volksaard van de Duitsers. Het parlement beziet jaarlijks hoe die is gewaarborgd”, zegt Tak, kenner van het Duitse strafrechtsysteem. „Het constitutionele hof toetst in Duitsland nauwkeurig maatregelen die de burgerlijke vrijheden in gevaar kunnen brengen. Daarom hangen er in Duitsland minder beveiligingscamera’s dan in andere landen.” Die Duitse houding heeft een „historische oorsprong”, analyseert Tak. „Tijdens het naziregime werd iedereen gevolgd. Dat was ook het geval in Oost-Duitsland, waar de geheime dienst burgers nauwlettend in de gaten hield. Daarom liggen zaken als camerabewaking in Duitsland nu zo gevoelig.”

Camera’s houden terroristen niet tegen, waarschuwt Tak. „Ik denk zelfs dat de terrorist op de kerstmarkt bewust persoonsgegevens in de vrachtwagen achterliet. Hij wil dat mensen weten dat híj achter de aanslag zit. Hij wil de eer naar zich toetrekken.”

Het voortdurend schaduwen van alle geradicaliseerde moslims in Duitsland is onbegonnen werk, denkt Meershoek. „Je hebt ongelooflijk veel personeel nodig als je zo veel mensen 24 uur per dag continu volgt. Als een extremist aan de aandacht ontsnapt, kan dat inderdaad ernstige gevolgen hebben. Maar dat risico hoort bij het leven. Een open samenleving blijft kwetsbaar.” De beste remedie tegen geradicaliseerde moslims is „een ander verhaal” te laten horen. „Probeer extremisten uit hun zelfgekozen mentale isolement te halen. Laat jongerenwerkers in contact komen met dit soort extremistische jongens, bij wie sprake is van een vreemd mengsel van religie en criminaliteit. Hou de geradicaliseerden voor dat geweld nooit de oplossing is.”

Alles bij de bron; RD