Britse overheidsinstanties kunnen door een nieuwe wet precies zien welke websites de Britse burger bezoekt. Gaan we in Nederland ook toe naar totale surveillance? Universitair hoofddocent recht en technologie Colette Cuijpers is kritisch. “Het is geen geheim dat ongeveer elke overheid in de wereld toegang probeert te krijgen tot zoveel mogelijk gegevens van burgers.”...

...Ook in Nederland passeert het onderwerp privacy regelmatig de revue. Zo loopt er al geruime tijd een zaak van een groep burgers en organisaties tegen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Als verantwoordelijke voor de AIVD heeft Plasterk volgens deze groep buiten de wet om gegevens verzameld van Nederlanders. “Daar gaat het eigenlijk nog een stap verder dan deze wet in Groot-Brittannië,” zegt Cuijpers. “Hoewel de gegevens in Europa waarschijnlijk niet verzameld mochten worden oordeelt de rechter dat deze gegevens via uitwisseling met buitenlandse veiligheidsdiensten wel verkregen mochten worden omdat nationale veiligheid de doorslag geeft. Zo’n uitspraak baart mij wel zorgen.”

Cuijpers denkt dat de nationale veiligheid te makkelijk wordt gebruikt als excuus. “Mensen zeggen: ik doe niets verkeerd, dus als de overheid zo criminelen op kan pakken, laat ze dat dan maar doen.” Zorgwekkend, vindt Cuijpers: “Ik kan het niet mooier maken dan het is, dat is hoe het er voor staat.” 

Eén van de hoofddoelen van het bespioneren van de bevolking is het voorkomen van criminele activiteiten. Alle beschikbare gegevens van alle burgers worden gebruikt om patronen en gedachtegangen te herkennen. Aan de hand van deze voorspellingen kunnen risicogevallen in de gaten gehouden worden. In de praktijk werkt dat ongeveer zo: door het signaleringsysteem worden burgers gemarkeerd als potentieel gevaarlijk. Dan kunnen de autoriteiten er voor kiezen die persoon (en zijn/haar omgeving) beter en meer in de gaten te houden. Cuijpers: “Dan kan het zijn dat je op Schiphol ineens staande gehouden wordt terwijl je nooit wat hebt misdaan Als dat te vaak verkeerd gaat, zou er misschien meer aandacht voor komen.”

Alles bij de bron; UniversOnLine