De verbindingen naar veel overheidswebsites zijn niet goed beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation, een non-profitorganisatie die 'transparantie in de politiek wil vergroten'. Een beveiligde verbinding is te herkennen aan een slotje in de browser.

De organisatie nam 1816 overheidswebsites onder de loep; slechts 44 procent daarvan ondersteunt beveiligde verbindingen. Nog eens 6 procent heeft wel een beveiligde verbinding, maar heeft hem niet goed ingesteld, waardoor aanvallers alsnog een kans hebben. Onder meer de verbinding naar de website van de Rijksrecherche is onbeveiligd. Die politie-organisatie doet onderzoek naar misdragingen door overheidsfunctionarissen.

Ook de voorpagina van de website van de Belastingdienst heeft geen beveiligde verbinding. Het inloggen op de Belastingdienst-site is wel beveiligd, maar doordat de voorpagina dat niet is, kan een hacker een onveilige verbinding afdwingen. Dat kan bijvoorbeeld door een valse wifi-hotspot op te zetten op een station of een andere drukke plek.

De verbinding naar de website van de Huurcommissie is wel beveiligd, maar kwetsbaar voor meerdere hack-aanvallen waarbij de beveiligde verbinding ongedaan kan worden gemaakt. Dat terwijl via die website persoonlijke gegevens, zoals BSN-nummers, worden verzonden. Ironisch genoeg is ook de verbinding van de overheidssite die is bedoeld om een 'internetbewuste overheid' te promoten niet goed beveiligd.

"Het is vreemd dat de overheid dit niet beter doet", zegt Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, die het onderzoek heeft ingezien. "Informatiebeveiliging staat hoog op de agenda, maar de overheid geeft niet het goede voorbeeld."

Alles bij de bron; NOS