Beide kamers van het Britse parlement hebben woensdag hun goedkeuring verleend aan de Investigatory Powers Bill, die veiligheidsdiensten nieuwe bevoegdheden geeft. 

Overheidsdiensten, zoals de politie en veiligheidsdiensten, mogen door deze wet computers, mobiele apparaten en netwerken gaan hacken. In eerdere besprekingen van het wetsvoorstel kwam deze mogelijkheid naar voren als manier om end-to-end-encryptie te omzeilen. Wired schrijft op basis van een richtlijn dat overheidsdiensten hiervoor kwetsbaarheden in software kunnen gebruiken.

Verder kunnen veiligheidsdiensten op grote schaal gegevens verzamelen van verschillende apparaten die zich in hetzelfde gebied bevinden. Dit zou ook in het buitenland mogelijk zijn, aldus Wired. Andere maatregelen zijn het opslaan van internetgebruik van burgers voor een periode van twaalf maanden en de verplichting voor communicatiediensten om metadata op te slaan. Het opslaan van bijkomende gegevens bij bulkinterceptie is eveneens mogelijk in de vorm van zogenaamde 'bulk personal datasets'. 

De wet heeft in het afgelopen jaar veel kritiek ontvangen, onder andere door burgerrechtenorganisaties, internationale techbedrijven en de Verenigde Naties, weet ZDNet te melden.

De nieuwe wet zou nodig zijn, omdat nieuwe technologie een uitbreiding van de bevoegdheden noodzakelijk maakt. De Nederlandse regering is om diezelfde reden ook bezig met vernieuwing van de wetgeving die de bevoegdheden van opsporingsdiensten mogelijk maakt.

Alles bij de bron; Tweakers