Voor het Haagse PVV­raadslid Andre Elissen is het zelf innen van boetes door gemeenten een gruwel. „We moeten voorkomen dat de gemeente straks bonnen gaat schrijven om gaten in de begroting te dichten, en dat de burger daar de dupe van wordt.”

De Arnhemse wethouder Geert Ritsema benadrukt meermaals dat de gemeente ’geen boetefabriek’ wil worden. Toch lijkt het stadsbestuur al voor te sorteren op de inkomsten uit de boetes. „We hebben als doelstelling eh… nou ja de verwachting”, corrigeert de wethouder zichzelf. „dat we 800 boetes per jaar zullen uitschrijven.” De opbrengsten hiervan worden opgenomen in de begroting van het komend jaar, erkent hij. Toch zal de gemeente er per saldo niet rijker van worden bezweert Ritsema. „Echt niet.” De gemeente moet nu ook kosten maken om de boetes te innen, legt hij uit.

Onder het nieuwe regime zal het voor burgers die een boete willen aanvechten veel lastiger worden om in bezwaar te gaan, zegt hoogleraar bestuurlijk sanctierecht Henny Sackers. „Nu kom je nog bij de politierechter terecht en die moet maatwerk leveren en kijkt ook naar je inkomen en of je de boete wel kan betalen. Straks toetst de rechter alleen nog of de gemeente heeft gedaan wat er in de beleidsregels staat, en als ze daar niet vanaf zijn geweken moet je gewoon betalen, punt.”

Gemeenten die de boetes zelf gaan innen kunnen naast burgers ook bedrijven gaan beboeten. „Een verbetering”, vindt de Haagse wethouder Boudewijn Revis. Door de ruimere bevoegdheid zijn veel hogere boetebedragen binnen bereik. „Tien keer zo hoog als de boetes voor burgers”, legt zijn Arnhemse collega Ritsema uit. „Een boete van 90 euro, daar schrikken bedrijven niet van. Nu kunnen we zeggen: 900 euro.” MKB Nederland is bezorgd en vindt het risico op melkkoe­gedrag van gemeenten ’te groot’. Een waarschuwing werkt veel beter, vindt de brancheorganisatie.

Hoogleraar Sackers vreest dat de hoge boetes voor bedrijven zal leiden tot meer overlast in de randgemeenten. „Voor bedrijven die ’per ongeluk’ een vuilniszak van de vrachtwagen willen laten vallen’, zal het straks interessant worden om troep te dumpen in omringende gemeenten, waar lagere boetes worden uitgeschreven.” Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil dat de hoogte van bestuurlijke boetes niet enorm verschilt tussen gemeenten. Er wordt gewerkt aan een voorstel om de straffen meer gelijk te trekken.

Bron; Telegraaf [digikrant]