Het NRC Handelsblad heeft zich in een hoofdredactioneel commentaar uitgesproken tegen end-to-end-encryptie. Volgens de krant heeft ook encryptie grenzen. "Geheime communicatie is geen absoluut recht – dat onderscheid wordt in de publieke opinie onvoldoende gemaakt. Ongetwijfeld gestimuleerd door het anarchistische techwereldje te Silicon Valley wier anti-gouvernementele houding past in de Amerikaanse frontier-traditie."

"De bezwaren uit de internetwereld hebben de charme van de eenvoud, maar vertegenwoordigen ook een naïef mensbeeld. Het belang van de privacy van de burger is zo groot dat de activiteiten van criminelen en terroristen maar ingecalculeerd moeten worden. Totale communicatievrijheid voor iedereen, waar de overheid dan maar een ander antwoord op moet zien te vinden", schrijft het NRC in het eigen commentaar.

Volgens de krant zit de wereld zo niet in elkaar en moet de overheid telefoons kunnen tappen, huizen doorzoeken en personen fouilleren. Ook moet er bij serieuze verdenkingen en met toestemming van de rechter bewijs kunnen worden verzameld in afgesloten, beveiligde ruimtes. "Of het nu een loods in de haven is of een berichtenstroom op internet. Encryptie kan dus nooit absoluut zijn", aldus het commentaar.

Alles bij de bron; Security