De adviesraden van de gemeente zijn er niet gerust op dat met privacygevoelige persoonsgegevens van inwoners altijd op de juiste wijze wordt omgegaan. Temeer daar ook steeds meer vrijwilligers worden ingezet. Privacy blijft in hun ogen een 'teer punt'. Er worden kortom steeds meer privacygevoelige gegevens verwerkt, waarbij ook steeds meer wordt samengewerkt met andere overheidsorganen, maatschappelijke en zorgpartners. Gegevens worden gedeeld.

Het college is minder ongerust. ,,Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat gemeente en partners de privacywetgeving in acht nemen en zorgvuldig met gegevens omgaan." Er wordt op gewezen dat er standaard een bepaling geldt dat eenieder die kennis neemt van persoonsgegevens is verplicht tot geheimhouding daarvan. ,,Hoe de welzijnsorganisaties dat intern regelen is aan henzelf."

Dat is volgens de adviesraden Wmo-forum, Jongerenraad en Cliëntenraad Werk & Inkomen nu juist de achilleshiel. ,,Het is een noodzakelijk gegeven dat binnen de huidige welzijnsorganisaties vrijwilligers worden ingezet ter ondersteuning van (wijk)teams. Deze vrijwilligers kunnen zicht hebben of krijgen op privacygevoelige persoonsgegevens van medeburgers. Vrijwilligers kennen geen beroepsgeheim zoals professionals. Nu er meer en meer een beroep wordt gedaan op vrijwillige inzet, neemt het risico dat privacygegevens van burgers eenvoudig (ongewenst) verspreid worden ook toe", aldus de adviesraden.

Alles bij de bron; VeenendaalseKrant