45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Dijkhoff laat lek privégesprekken onderzoeken

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) laat onderzoeken of en hoe privécommunicatie van Nederlanders in handen is gekomen van een Australisch techbedrijf. Dijkhoff antwoordde dat dinsdag op vragen van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66. Hij laat ook bekijken of veiligheidsdiensten een rol hebben gespeeld. 

Dijkhoff liet weten dat hij net zo verbaasd is over de beweringen als ieder ander. Kamerlid Verhoeven spreekt van een ,,grove schending” van de privacy, als de feiten blijken te kloppen. Hij wil onder meer weten of de inlichtingendiensten een rol hebben gespeeld.

De Tweede Kamer riep het kabinet dinsdag ook nog een keer op niet te morrelen aan de sterkte van zogeheten encryptiesoftware, zodat opsporingsdiensten beter toegang krijgen tot communicatie. Een sterke versleuteling is volgens de Kamer essentieel om vertrouwelijk privéberichten te kunnen versturen en voor de veiligheid van bijvoorbeeld internetbankieren.

Bij een verzwakking krijgen niet alleen de eigen opsporingsdiensten makkelijker toegang, maar ook criminelen en buitenlandse mogendheden.

Alles bij de bron; Nieuws