Dat sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland gebruik gaat maken van drones om huurwoningen - aan de buitenkant - te inspecteren, leidde tot behoorlijk wat reacties onder de lezers van de Leeuwarder Courant.

Een aantal op een rijtje: ,,Kom maar langs, ik maai ‘m zo uit de lucht’’, ,,Zeer slecht idee, schending op de privacywet’’, ,,Verschrikkelijk idee, we zijn geen één of ander nummer, kom gewoon persoonlijk langs, wel zo sociaal’’, ,,1 aprilgrap? Hoop ik?’’

De reacties op het artikel zijn dus niet positief van aard...

...Vanuit de lucht maakt de camera op het apparaat foto’s van het dak, het metselwerk en de kozijnen. Alle scheurtjes, afbladderende verf en dakschade is zichtbaar. De denkwijze dat een dronepiloot op een schermpje kijkt en talloze foto’s schiet, kan overboord, de drone wordt geprogrammeerd om zelfstandig zoveel mogelijk vastgoed zo efficiënt mogelijk in kaart te brengen. Wat er binnen gebeurt, wordt niet vastgelegd.

,,Het systeem programmeert de woning vanuit de lucht en let daarbij zoveel mogelijk op de details in de dakbedekking en de goot.’’ Speciale technologie voor beeldherkenning gaat gezichten en kentekens ‘blurren’. Vervolgens kan de gebruiker informatie krijgen over de staat van het onderhoud van de woning, zodat op het juiste moment onderhoud kan worden uitgevoerd.

Alles bij de bron; LC


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha